Ciltte kabarıklık, kaşıntı, kızarıklık gibi çeşitli belirtiler gösteren ürtiker hastalığı plaklarla ortaya çıkar ve kısa sürede sönen lezyonlar şeklinde görülür. Bu hastalık çeşitli ataklar şeklinde seyreder. Hastalıkla birlikte ortaya çıkan lezyonlar 1 ila 2 saat içerisinde kaybolabildiği gibi 12 saat sonrasında da kaybolabilir. Genellikle ürtiker akşam saatlerinde ortaya çıkar ve sabah saatlerinde de kaybolur.
Ancak bazen ürtiker kurdeşen derin dokulara da ulaşabiliyor. Bu durumda anjiyoödem adı verilen sorun yaşanabiliyor. Hatta ilerlediğinde deri dışında sindirim sistemine dahi ulaşabiliyor. Bu durumda kronik ürtiker nedir sorusunun yanıtı daha farklı bir form kazanıyor. Çünkü şiddetli karın ağrıları gibi pek çok şikayet yaşanabiliyor. Dolayısıyla akut ürtiker tedavisi daha farklı bir protokol ile uygulanabiliyor.
Ürtiker Neden Olur?
Aslında pek çok unsur ürtiker hastalığı neden olur sorusuna yanıt olabiliyor. Bazı ilaçların kullanılması ve stres en önemli faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda bazı böcekler ve vücuda ulaşan parazitlerin de bu hastalığa neden olduğu ve kronik ürtiker tedavisi sürecini zorunlu kıldığı da biliniyor. Ani sıcaklık değişimleri bir diğer faktördür. Bununla birlikte vücutta gelişebilen enfeksiyonlar da ürtiker hastalığı nedeni olabiliyor.
Sonuç olarak ürtiker hastalığı nedir ve tedavisi dendiğinde geniş bir tedavi protokolünden söz etmek gerekiyor. Alerjik olarak ortaya çıkabilen bu hastalık için ürtiker alerji nedir ve tedavisi nasıl uygulanır sorusuna yanıt aranması gerekir. Çünkü ürtiker tedavisi hastalığın şekline ve seyrine göre değişebiliyor. Ancak mutlaka ürtiker nedir tedavisi konusunda bir hekimden yardım alınması gerektiğini unutmayın.
Unutulmaması gereken bir diğer husus da ürtikere kesin çözüm bulunan bir hastalık olduğudur. Tedavisi mümkün olduğundan hastaların umutsuzluğa kapılmaması ve derhal tedavi sürecine başlanması gerekir. Tedavide önerilen ilaçların düzenli kullanımı da önemli bir unsurdur.